Stänkt

 

Gott folk, vet ni vad jag har gjort, jo pysslat! Hurra! Det hände faktiskt för nån vecka sen och det var så roligt att jag gjorde det igen. Okej, så här gick det till.

Jag har länge tänkt att jag skulle fixa ett tyg till bänken i hallen alldeles själv, typ måla eller nåt. Men vet ni, så fick jag en idé om att stänka ett tyg att ha där på bänken. Är lite trött på grafiska mönster och ville dessutom ha nåt svartvitt så ett tyg med stänk fick det bli! Jag bor mittemot en tygaffär (praktiskt ja) och hittade en liten stump för en liten slant. Perfekt ju. Så hitta ett tyg. Plocka fram textilfärg och STÄNKPENSEL!

Visst häftig grej? Jag köpte min här.

Färgen hade jag från förr, men den är från samma ställe. Den är ganska tjock och kanske lite svår att stänka tänkte jag men tjejen i butiken sa att nej det går nog. Ok, tänkte jag och tryckte ut en massa färg på ett fat och doppade penseln.

Och sen var det bara att sätta igång och sprätta! (Obs! Egentligen hade jag en stor sönderklippt sopsäck under. Man får akta väggar, säng och matta som kan vara i närheten. Bilden kan vara ett montage.) Som jag hade misstänkt så var ju färgen rätt tjock och lite svår att sprätta. Eller det blev lite ojämna och ibland stora, tjocka sprätt som ni kan se. Men vad gör väl det? Gillar ojämnheten faktiskt.

Så man bara doppar penseln, stänker och håller på! Sen lät jag det torka över natten, fixerade färgen med stryckjärn dan efter och klippte ut tygbit till bänken som jag nitade fast! Klappat och klart.

Och som jag nämnde så blev jag ju lite stänktokig och ville stänka mer. Hade en helvit gymnastikpåse hemma så plockade fram den och stänkte vidare! Denna gång testade jag faktiskt att blanda ut färgen med lite vatten och det var mycket lättare att stänka då.

Och efter att den torkat så fixerade jag färgen och sen tog jag den på ryggen och drog till Stockholm!

 

28.04.2016 kl. 23:16

Fixa fogarna med färg

 

Typisk bra söndagsgöra är att fixa hemma (när solen skiner jättemycket som ni ser). Kan ju vara så att jag har planerat detta en ganska lång tid men inte får gjort före Fredrik kommer och säger nu fixar vi det! Så vi inhandlade färg. Fogfärg i mörkgrått närmare bestämt. Och så målade jag medan han satt i köket och skrev. Att måla på färgen gick snabbt och smärtfritt. Dåligt bloggat att inte fota före, jag vet! Och inte heller färgen, men den hittar ni i byggvaruhandlar. Finns i flera kulörer. Jag ville inte ha för stark kontrast så valde grått i stället för svart.

Sen torkade det i en timme och efter det var det "bara" att ta svamp och vatten och torka av färgen. Detta steg var aningen jobbigare och liksom ganska slitigt. Men det gick.

Vips var det kväll och man fick ställa tillbaka grejer och fixa om lite i köket.

Och lite så här blev det på håll med starka kökslampor på. Inte jättestor förändring men ändå så pass mycket att man noterar det och kommer på att just det, så här såg det inte ut innan!

23.03.2016 kl. 09:53

Julkul

 

Oj oj, hittade dessa gamla bilder. Snacka om att mitt julpyssel var på en annan nivå förr i tiden! Jag pysslade dagligen för några år sedan. Hade alltid ett projekt på gång. Och visst tycker jag ju det är jättetråkigt och sorgligt att jag inte alls pysslar i samma utsträckning längre. Men jag försöker tänka lite så här, att allt har sin tid. Och just nu pysslar jag lite mindre för att motivationen och inspirationen inte riktigt finns där. Men, jag vet att den kommer komma tillbaka. Minsta lilla pysselstund ger mig ändå ett sådant sug. Och Pinterest är ju fortfarande en av mina bästa sidor och där bara flödar ju inspirationen. Men visst är det väl lite så att allt man håller på med går i perioder av olika slag?

16.12.2015 kl. 23:13

Smyckesfabriken

 

Alltså jag har inte pysslat på de senaste månaderna. Men fick en sån megados av pysslande förra hösten att det nog är därför. Jag knådade ihop väldigt mycket i cernitlera och gav smycken till alla mina systrar i julklapp! Själv använder jag mina halsband o örhängen o ringar nästan varje dag också. Mest har jag nog använt halsbanden där jag blandat "marmorbit", träkul och enfärgad bit.

Hittade smyckestillbehör vid Panduro och limmade fast lerbitarna. Hur enkelt som helst. Det mest knepiga är nog att få till den där marmorliknande effekten på bitarna.

Mest gillar jag nog de svartvita bitarna. Kontrasten blir bäst där.

Gillar att marmoreringen syns på hela biten också.

Är ni sugna så köp cernitlera, ta två färger och knåda och dra ihop för önskad marmoreffekt. "Grädda" i ugnen, limma fast på ring eller örhängen eller trä på tråd. Klartt!

11.05.2015 kl. 09:38

Amplarna

 

Här ser ni mitt senaste pyssel. Är helt inne på det där med att knyta amplar nu. Höll på i förra veckan och kunde inte sluta. Blommorna tog slut, krukor likaså. Men nu är de inhandlat! Nästa utfundering är bara var och hur de ska hängas upp. Återkommer med bilder så fort det är klart.

Jag testade knyta med olika bomullssnören och trädde på träkulor som jag gillar så mycket. Det var enklare än jag hade trott och roligare också. Leta inspiration på Pinterest!

17.01.2015 kl. 17:39

Marmorringar DIY

 

Äntligen har pysslaren i mig vaknat till liv igen! Här om dagen pysslade jag ihop lite halsband (var egentligen bara att trä dem på tråd men det har tagit ett halvår) och en annan dag plockade jag fram cernitlera, ringstommar och superlim.

Knådade ihop vit och svart lera tills det blev av önskat marmorliknande resultat. Fixade till kanterna och slängde sedan i ugnen.

När de svalnat var det bara att limma fast och vips var två ringar klara!

En rund och en fyrkantig!

13.06.2014 kl. 21:06

Lådsamlaren

 

Förra veckan tog vi en sväng till Majorna och Kvart Interiör, kanske finaste inredningsbutik i stan. Jag hittade ett så fint presentpapper som jag inte kunde motstå. Perfekt att slå in fina paket med eller klä om lådor. Bara att ta fram papper, sax och tejp och börja.

Måtta ut så att pappret går upp en bit över kanterna. Drick lite påskmust mellan varven också.

Vik upp och tejpa fast.

Hörnen kan vara knepiga men man får vika till dom lite.

Vips är det klart och locket på!

Jonas ville att jag skulle klä om hans låda där han förvarar sina färger också. Så klart sa jag. Pappret är ju passande också med målarfläckar eller spilld blåbärssaft.

Världens enklaste pyssel! Nu ska jag bara komma på vad jag ska förvara i min låda, låd- och prylsamlare som jag är.

02.04.2014 kl. 11:09

En fasttejpad räv

Pysslarna har varit i farten igen. Jag har så många idéer just nu känner jag, som gärna ska förverkligas, helst på en kväll. I alla fall om tejpen räcker till.

Jag har spanat på tejpade väggdekorationer under en tid och i går var det dags att testa. På dan ritade Jonas lite i PS, jag sa bu och bä, och på kvällen projicerade vi det hela på väggen och jag satte igång att tejpa. Sen när jag var lite mer än halvvägs tog tejpen slut.

Men i dag inhandlades en rulle till och figuren färdigställdes. Det är helt vanlig washitejp jag använt. En sån som inte kladdar eller lämnar fläckar på väggen, lätt och enkel att jobba med!

Ni ser vad det föreställer va? Just det, en räv! Eller en halv en som kommer ur väggen. Faktiskt samma som jag fick som halsband i födelsedagspresent upplyste konstnären mig om. Det var han som fotade allt så fint i kväll också. Jag satt och övervakade och instagramade.

Så på en kväll var en vägg totalt förändrad och hallen känns plötsligt alldeles annorlunda och lite roligare.

 

27.01.2014 kl. 22:15

Instakalendern

 

Blev inspirerad av Linda Lomelino som gjort en egen kalender av instagrambilder. Så jag letade genom mitt arkiv, valde ut en massa olika bilder som skulle funka till olika månader och satte igång i Photoshop. Januari fick bli en fotbild från en hotellvistelse i Köpenhamn.

Februari fick bli kaffe och en liten grön växt. Känns som att då handlar mycket om att dricka kaffe och köpa hem växter för att pigga upp vardagen. Mars som skymtar lite där bakom är en våffelbild för våffeldagen infaller då! Jag skrev in alla månader, dagar och datum själv men det finns säkert färdiga kalendrar att ladda ner och använda.

April fick min favoritbild med favoritbyxorna och en kaffekopp. Hoppas april blir varm så att man kan hänga på uteserveringar och värma sig med kaffe och gott sällskap.

I maj ska vi longboarda. Bestämt. I juni ska jag plocka blommor! Det passar ju bra i och med midsommar också!

Sommarmånaderna fick riktigt somriga bilder. Badkläder och bara fötter i juli och sommarmat på balkongen i augusti!

September fick en bild med en lingonhink.

Oktober fick en bild från Portugal bara för att vi var där då förra året. November en slaskig dag och fina hus. December granar så klart!

Jag skrev ut kalendern på lite tjockare papper och klippte till. Sedan tog jag en klämma och klämde fast månaderna.

Och så upp på väggen. Januari är snart slut men då finns ju elva bilder kvar att pynta väggen med! Så ta och gräv i era bildarkiv och gör en kalender ni med vetja! På instagram heter jag hanoscha förresten.

 

24.01.2014 kl. 17:52

Kitte-katter

 

Okej, nu är det nog dags att ta tag i vardagen igen. I går anlände vi till ett riktigt regnigt Göteborg. Det var skönt att trippa på trägolvet igen, att få packa upp alla fina julklappar och så där sakta men säkert börja plocka ner alla julsaker i sin låda. I alla fall, här är ett pyssel som jag fick klart i sista stund innan den skulle ges bort förra året.

Jag började med att köpa fint, lite glittrigt papper på Rum för papper. Jonas ritade en katt som jag sedan använde som mall. Enkelt och bra att göre det på datorn, bara att printa ut. Två katter per A4 blev det. Sen klippte jag ut dem (det var det som tog tid), la dem i rätt ordning och sydde ihop med symaskin.

Tre sorters kattfärger fick det bli och lite upp och ner och mot varandra.

Tadaa! En kattgirlang! Hur lätt som helst kan jag lova. Sen slog jag in den i silkespapper i en låda och gav en söt liten tjej i julklapp! Nu funderar jag på om jag borde pyssla ihop en till oss också, med annat motiv och i andra färger kanske.

06.01.2014 kl. 18:42

 

 

Hej jag är Hanna. Ständigt på jakt efter inspiration och fina saker. En sakletare och samlare. En pysslare och planerare. Österbotten är mitt hem men jag bor i Göteborg och jobbar med att rita kläder. Här blir det mest bilder på pyssel och hem, tankar och funderingar, samt mina växter.