Svettekyrkan

17.02.2016 kl. 23:23

 

Okej hörni, vi måste snacka bastu nu. Som emigrerad finländare så har man ju uppmärksammat en och annan sak som man längtar efter så mycket så att man blir snurrig. Bastu är ju absolut en sådan sak, eller hur? Jag har ju bastat varje fredag sedan jag var ett år gammal så ni förstår väl att det där behovet  ändå finns. Okej, men i alla fall så måste jag bara få berätta om denna grej. Ni ser den lite konstiga byggnaden på ben till höger i bild, det är en bastu!

Så ute vid Frihamnen där staden byggt en så kallad Jubileumspark hittar man Svettekôrka (så klart den heter). Alltså för det första, kolla in denna utsikt man möts av. Världens finaste stad, älven och kranarna som man aldrig tröttnar på. Och två, sen går man in på området och byter om i fina omklädningsrum som är byggda av gamla glasflaskor (temat är delvis att så mycket som möjligt skulle byggas av återvunna material) och så lånar man tofflor och trippar upp för trappan till bastun. Och den då, helt täckt trä med panoramafönster ut i älven. Ja, ganska så magiskt säger jag bara. Och allt detta är gratis.

Vår till höst är även poolen öppen så man kan ta sig ett dopp! Pöl Harbour heter den så klart, hehe. Den hann jag simma i sista dagen den var öppen i september med Sara och Johanna! Så fint va.

Okej, ni gissade väl att det fanns en hake. Den är ju att just nu så måste man boka tid för att få basta, typ sisådär tre månader på förhand. Men med lite framförhållning så är ju det inga problem. Vi var i alla fall där i lördags och bastade! Finländaren i mig svettades och njöt. Sen kanske vi avrundade helgen med två bastubad till på annat håll men i alla fall. Fint med såna här grejer mitt i stan!

Så frågan är ju bara min finlandssvenska lilla sekt här i Göteborg, när bokar vi in bastudejt?

 

Kommentarer (2)
*Vift vift* jag anmäler mig!
Bastuormen18.02.16 kl. 16:17
YES!
22.02.16 23:52
Det låter hur tufft som helst med bastun, en perfekt plats att åka till en ledig dag för att komma bort från stadsvimlet och kylan. Det var en tid sedan jag tittade in här och trodde att du flyttat först, namnet på bastun lät så norskt eller nåt :)
Riina22.02.16 kl. 19:54
Ja, så skönt att bara sätta sig inne i värmen med trä runt omrking och stirra ut i älven. Bästa! Och nej, Göteborg ligger mig ännu så varmt om hjärtat så härifrån rör jag mig ej på tag. Hoppas du har det fint!
22.02.16 23:53

 

 

Hej jag är Hanna. Ständigt på jakt efter inspiration och fina saker. En sakletare och samlare. En pysslare och planerare. Österbotten är mitt hem men jag bor i Göteborg och jobbar med att rita kläder. Här blir det mest bilder på pyssel och hem, tankar och funderingar, samt mina växter.